Kako premagati omejujoča prepričanja?

Kako premagati omejujoča prepričanja?

Omejujoča prepričanja so mnenja in sodbe o nas samih ali drugih in svetu, ki na nek način usmerjajo in omejujejo naš način življenja. Izhajajo iz naših preteklih izkušenj in zelo pogosto predstavljajo napačno razlaganje dogodkov, ki so se zgodili. Močnejša kot so naša omejujoča prepričanja, več podpornih dokazov najdemo s svojimi razlagami, kljub dejstvu, da je večina omejujočih prepričanj neresničnih, neusmiljenih in nekoristnih.

 

TK coaching blog: Omejujoča prepričanja
 
Omejujoča prepričanja predstavljajo oviro pri doseganju naših pravih želja in nam preprečujejo, da bi sprejeli ukrepe za spremembe in delovali v smeri proti svojemu cilju. Dobra novica je, da lahko reprogramiramo svoj način razmišljanja o sebi in drugih ter z vztrajnimi koraki, opisanimi n nadaljevanju, uresničimo svoje sanje.
 
Če vas zanima, kako se lahko naučite preproznati svoja omejujoča prepričanja, odkrijete, kaj jih je povzročilo in razumete, kako lahko reprogramirate svoj um, da se jih znebite, vas vabim, da berete dalje.
 
Premislite, katera prepričanja, pravila ali stvari, ki si jih govorite, vam onemogočajo osebni napredek? Prepoznavanje vaših omejujočih prepričanj je prvi korak k njihovemu sproščanju. Primeri so: »Nikoli ne bom uspešna«, »Nisem dovolj dobra«, »Vedno vse zapravim«, »Nikoli ne bom našla partnerja«, »Ničesar nikoli ne dokončam« ipd.
 
Za preproznavanje svojih omejujočih prepričanj izpolnite spodnje trditve:
 
Vedno bi morala _____________________________.
 
Nikoli ne bom _______________________________.
 
Nisem dovolj dobra za ________________________.
 
Da bi bila _________________, bi morala ________________.
 
To je samo predlog za iskanje najpogostejših omejujočih prepričanj. Premislite pri sebi, kaj govorite sami sebi, ko so pred vami izzivi. Lahko jih tudi napišete.
 
Naslednji korak je razkrivanje izvora omejujočih prepričanj. Pomislite na posamično omejujoče prepričanje in se zanj vprašajte.
 

  1. Od kod in kdaj izvira to prepričanje? Od koga sem ga prevzela, kdaj sem ga ustvarila?
  1. Kdo mi je morda pomagal ustvariti to omejujoče prepričanje? Kako zanesljiva je ta oseba? Je to nekdo od koga se želim učiti?
  1. Zakaj verjamem, da je to prepričanje resnično?
 
Zdaj globoko vdihnite in premislite in odgovorite na spodnji vprašanji.
 
  1. Ali lahko brez sence dvoma trdim, da je to prepričanje resnično?
  1. Naštejte 5 stvari, ki nasprotujejo temu prepričanju.
 
Ko ste odgovorili na vprašanja, je čas, da si odpustite za ta neresnična omejujoča prepričanja, za katere se verjeli, da so resnična. Vadite samo-odpuščanje. Zdaj namreč veste, da to, kar ste verjeli, ni resnično. Globoko vdihnite in nekajkrat na glas recite sami sebi:
 
»Odpuščam si, da sem verjela napačnemu razumevanju _____. Resnica je, da ______.«
 
Sedaj, ko veste da ta prepričanja niso resnična, je čas da jih zamenjate za taka, ki vas bodo podpirala na vaši življenjski poti. Iskanje novih perspektiv vam pomaga pri premiku iz občutka obtičanosti k občutku moči za ukrepanje in spremembe.
 
Spodaj je nekaj predlogov, s katerimi lahko nevtralizirate obstoječe prepričanje ali pa ustvarite novo, bolj prijazno, resnično in koristno prepričanje:
 
Vredna sem ________.
 
Sem v procesu, da verjamem ___________.
 
Dokazujem si, da ________.
 
Izbiram verjeti, da sem ________.

 

Kadarkoli opazite dražljaj, ki v vas sproži omejujoča prepričanja ponovite ta postopek. Zdaj se znate z njimi soočiti, si jih odpustiti, preoblikovati in iti naprej. Vsakič vam bo postalo lažje pri srcu in na koncu boste popolnoma opustili vsa prepričanja, ki vas kakorkol ovirajo pri doseganju želenih ciljev in srečnega življenja.

Nazaj na spletni dnevnik