Strategije za razvoj motivacije

Strategije za razvoj motivacije

V kaotičnem potovanju življenja je motivacija naš svetilnik upanja, ki vodi skozi najtemnejše trenutke in podpira našo pot do uspeha. Vendar ohranjanje stalnega viška motivacije lahko predstavlja izziv, zato v tem blogu delim ustvarjalne strategije, ki so meni pomagale pri motivaciji za uresničitev ciljev in mi pomagale vztrajati v trenutkih, ko motivacije ni bilo na spregled. 

Opomni se, da TI pišeš zgodbo svojega življenja

Če želimo nekaj doseči, bomo našli pot, če ne, bomo našli izgovor. Izgovori niso nujno zavedna odločitev, lahko so zamaskirani in podzavestni v obliki vseh dvomov vase in strahov, da nam ne bo uspelo, tudi skrbi, da so cilji nerealni. Ko smo polni dvomov se je preprosto počutiti nemočne in brez izbire nad tokom dogajanja. Kljub temu, skoraj vedno, imamo izbiro.

Sama sem opazila, da pogosto pomaga že to, da se opomnim, da sem jaz glavna in jaz izbiram svoje cilje. Cilj lahko prilagodim, ga spremenim ali pa se naučim boljših strategij za doseganje cilja. Opomnik, da sem bila jaz tista, ki se je odločila za ta cilj, je pomemben korak.

Zavedanje, da si se sami odličila za ta cilj in da obstajajo dobri razlogi, zakaj si se zanj odločila, ti lahko pomagajo pri odlašanju in brci v 'rit', da se premakneš naprej.

TK coaching - Blog: Motivacija

Spomni se vsega, kar si že dosegela

Dolgoročni cilji se z razlogom imenujejo dolgoročni in ena glavnih sestavin za to, da jih dosežemo, je potrpežljivost. Cilji so pogosto zgolj soslednje korakov, ki se morajo uresničiti. Potrepljaj se po ramenihin spomni na vse tvoje dosedanje dosežke.

Sama sem si vzela nekaj časa zase, naredila kratko meditacijo in se zavestno spomnila vseh izzivov, ki mi jih je življenje že prineslo in ciljev, ki sem jih uresničila. Ni jih bilo malo, in v tistem trenutku se mi je vsak zdel največji do sedaj. Spomnila sem se, kako sem se počutila, ko sem jih uspešno dosegla – dejansko sem v mislih stopila v najmočnejše spomine, ki so me napolnili s ponosom, hvaležnostjo, srečo in občutkom, da zmorem vse. Te kratke seanse so mi pomagale, da ohranim svoj fokus in me spodbudile za nadaljevanje.

Pogosto imamo občutek, da je cilj prevelik ali da je dela preveč in ne vemo kako bi se ga sploh lotili. Cilji imajo več korakov in po začetkih osvojenih korakih, nam navdušenje pade, kar je povsem normalno. Super je, če se občasno ozremo nazaj in spomnimo, kako velik zalogaj je bilo doseči ta vmesni korak. Ko imam občutek, da cilja ne dosegam dovolj hitro ali da mi beži, naredim seznam korakov, ki sem jih že dosegla za ta specifičen cilj. Skoraj vedno sem presenečena nad tem, koliko sem že dosegla. 

TK coaching - Blog: Motivacija

Razišči razloge, zakaj si se odločila uresničiti ta cilj

V stresnih obdobjih dvomi vase lahko naredijo veliko škode. Mi bo uspelo? Kaj bom, če mi spodleti? Včasih se zdimo smešni ali nori sami sebi, ko imamo občutek, da nam lahko uspe. 

Ko je pri meni ves ta šum v glavi postal preglasen, sem se zaprla v sobo in napisala seznam vseh razlogov, zakaj sem se odločila uresničiti ta cilj. Pri tem sem si vzela dovolj časa in odgovorila na vprašanja kot so: Zakaj mi je ta cilj pomemben, katere moje vrednote uresničuje, kako mi bo spremenilo življenje in kaj sem pripravljena narediti za uresničitev tega cilja.

 TK coaching - Blog: Motivacija

Vizualiziraj svoje življenje z doseženim ciljem

Najmočnejše orodje, ki ga sama najraje uporabljam in je prav tako izrednega pomena za doseganje sprememb, je vizualizacija. Pomembna je zato, ker naši možgani ne ločijo med tem, kaj je res in kaj ne. Ponavljajoče vizualizacije se možganom zdijo resnične in nevroznanstveniki so dokazali, da se v možganih začnejo tvoriti nevrološke povezave kot da se je to že zgodilo. Torej, če si lahko predstavljaš, lahko to uresničiš.

Sama vizualiziram vse meni pomembne cilje, doseganje vmesnih korakov, svoje občutke zmage in ponosa, ko jih dosežem. Vizualiziram kako z lahkoto premagujem ovire na poti do ciljev in kako vedno najdem rešitev. Živo si predstavljam svoje življenje po dosegu teh ciljev, kako se bo spremenilo, kaj bo drugače. Vedno se poskusim popolnoma vživeti v to sliko, kot da se mi dogaja zdaj. Pozorna sem na vse kar vidim, slišim in občutim. Vsem pomembnim stvarem dam žive barve, ki so mi všeč in me asociirajo na njih, vse izzive in težave naredim majhne in temne, ter jih v svoji vizualizaciji na tak ali drugačen način uničim.

Za uresničitev ciljev, sploh dolgoročnih, moramo imeti močne razloge, ki so za nas smiselni. Kljub temu pa se je dobro zavedati, da cilji niso vklesani v kamen; kot pri vsemu v življenju je tudi pri ciljih dobro biti prilagodljiv in odprte glave. Samo ti si tista, ki veš kaj je najboljše zte v določenem trenutku; to je lahko fokusirano sledenje ciljom, sprememba le teh ali pa odločitev, da daš cilje trenutno na stran zavoljo drugih prioritet.  

TK coaching - Blog: Motivacija

Nazaj na spletni dnevnik